Opleiding Heftruckchauffeur

Wezo biedt de opleiding tot heftruckchauffeur aan, waarbij leren én oefenen in de praktijk samen gaan.

 

Voor wie

De opleiding is voor mensen die (om)geschoold willen worden tot heftruckchauffeur en hierdoor beter te bemiddelen zijn naar een reguliere baan.

 

Doel

De kandidaat op te leiden tot heftruckchauffeur met een erkend certificaat, zodat directe plaatsing bij een werkgever mogelijk is.

 

Inhoud

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 

1. Theorielessen

De lessen worden mondeling gegeven. Voor aanvang krijgt de kandidaat een syllabus met lesstof uitgereikt. Aan bod komen onderwerpen als arbeidsomstandigheden, veilig werken, algemene specificaties van de heftruck, capaciteiten en lastdiagram, aspecten betreffende het hefsysteem, controle en onderhoud, etc.


2. Theorie-examen

Het examen is in principe schriftelijk, maar kan mondeling worden afgenomen.

 

3. Praktijkinstructie

De volgende praktijkinstructies worden gegeven; dagelijkse controle van de heftruck voor deze in gebruik wordt genomen, bediening van de heftruck, rijden van de heftruck en de veiligheidsvoorschriften gedurende het gebruik.

 

4. Praktijksimulatie

Er wordt praktijkervaring geboden middels praktijksimulatie zodat de kandidaat goed is voorbereid op het praktijkexamen. Daarnaast is hij direct inzetbaar bij een regulier bedrijf. De simulatie vindt plaats onder toezicht van een praktijkbegeleider in een functioneel magazijn, waar de kandidaat allerlei praktijkopdrachten uitvoert. Ook leert hij de basisprincipes van het verzamelen van orders.


5. Praktijkexamen

Bij het met goed gevolg afleggen van het praktijkexamen ontvangt de kandidaat een erkend heftruckcertificaat. Een herexamen is mogelijk. De doorlooptijd van het traject wordt dan wel met een maand verlengd.

 

Duur

De opleiding duurt 1 maand:

  • Theorielessen      : 2 dagdelen à 3,5 uur
  • Theorie-examen   : 1 uur
  • Praktijkinstructie   : 1 dagdeel
  • Praktijksimulatie   : maximaal 40 uur gedurende 1 maand
  • Praktijkexamen     : 1 uur

 

Per maand is er een startmoment voor 6 deelnemers.

 

Voorwaarden voor aanmelding

De kandidaat moet, ook medisch gezien, in staat zijn tot het verrichten van werk als heftruckchauffeur.

 

Opmerking

Aansluitend aan deze opleiding kan uitstekend het product mobiliteitsprogramma @Work en/of Begeleiding - Bemiddeling consulent re-integratie worden ingezet om de kans op plaatsing te vergroten.

 

Vragen

Hebt u vragen en/of wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Wezo. T. (038) 455 41 41


Contact opnemen